+389 (0)2 2446 600 — [email protected]

Дерматолошки услуги за нега и разубавување

Дијагноза, консултација, третман или интервенција...
Сѐ за здрава и беспрекорна кожа!

Дерматолошки услуги за нега и разубавување

Дијагноза, консултација, третман или интервенција...
Сѐ за здрава и беспрекорна кожа!

Совети заподмладувањеубавинанега на лице и телослабеењездрав живот

detska-dermatologija

Најчести дерматолошки состојби кај деца

Прочитајте за најчестите дерматолошки состојби кај децата, нивните причини, методите на превенција, дијагностика и третмани, вклучувајќи и летни кожни проблеми.
summer-dermatology-emergencies

Дерматолошки итни случаи во лето

Откријте како да се справите со летните дерматолошки итни случаи како изгореници од сонце, топлотен осип, фотосензитивни реакции и други. Прочитајте корисни совети за превенција и третман.
komarci-blog

Заштита од комарци

Научете како да се заштитите од комарци ова лето со проверени совети и препораки од нашата дерматолошка ординација. Откријте ефективни мерки за превенција и третман на убоди од комарци.
uv-spf

Како да ја заштитите кожата од штетните UV зраци?

Научете како правилно да се заштитите од штетните UV зраци. Откријте како UV-A и UV-B зраците влијаат на вашата кожа и зошто е важно да користите препарати за сончање со SPF. Дознајте повеќе за физичката, хемиската и биолошката заштита од сонцето и како да го заштитите вашето здравје.

Дали дамките кои се појавуваат на кожата се опасни

Пегите и дамките од сонце се бенигни промени кои се јавуваат како резултат на УВ зрачењето од сонцето и неговото влијание врз меланоцитите. Два фактора се секогаш во игра, а тоа се генетски предиспозиции и сончеви УВ зраци. Тоа зависи од интензитетот на експозицијата на сонце (хронично/акутно) и од комплексот на кожата (тенот). Светлата кожа е многу поподложна од потемните типови.

Совети за изгореници од сонце

Изгорениците од сонце се едни од најчестите патолошки промени на кожата. Евидентно почести во летниот период, овие промени настануваат нагло и одеднаш, само по неколку часа незаштитено изложување на сончевите УВБ зраци. Поради физичките својства, УВБ зраците не проаѓаат преку ткаенина или пак стакло, но проаѓаат преку вода така што митот дека во вода не се гори е крајно погрешен. Во суштината на патогенезата на изгореницата е нормален одговор на меланоцитите, кои се прв одговор на кожата при контакт со УВБ, неутрализирајќи ги јонизирачките ефекти и преку совојот метаболизам претварајќи ги во помалку штетни топлотни ефекти кои на крајот од тој циклус резултираат со појава на изгореница.
Scroll to Top
Scroll to Top